Yeni Doğan Bebekler İçin Yatak ve Beşik Seçimi

Yeni Doğan Bebeklerin Yatağını Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

 Yeni doğan bebekler zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirmektedirler. Bebekler için uyku olmazsa olmazlardandır. Bu nedenle yenidoğan bebek yatak seçimi bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli bir unsurdur. Yenidoğan bebek ilk altı aylık yatak seçimi ve sonraki bir yaşına kadar geçen dönemde kullanacağı yatak seçimi birbirinden farklı olmalıdır. Bebeğin cilt yapısının hassaslığı, omurgasının henüz tam anlamıyla gelişmemiş olması ve reflekslerinin gelişme aşamasında olduğu göz önüne alınarak yatak seçimi yapılmalıdır. Bebeğinizin güvenliği ve sağlığı sizin için bu çok önemli. Bu nedenle bebek yatağı seçerken ergonomik olmasına, bebeğinizin fiziksel durumuna uygun olmasına ve hijyen açısından temizlenebilir olması göz önünde bulundurulmalıdır. Doktorunuzun da tavsiyelerine kulak vererek kanserojen madde içermeyen, PVC kaplı olmayan, visko, latex veya yarı ortopedik yataklar seçilmelidir.

 

Yeni doğan Bebekler İlk Aylarda Annesinin Yakınında Olmalı

  • Bebekler ilk altı ay boyunca gece belirli aralıklarda uyanırlar ve anne sütü içmek isterler. Anne sütü bebeklerin gelişiminde en önemli yeri tutmaktadır. Bu nedenle bebeğin beşiği veya yatağı ilk zamanlar annesine çok yakın olmalıdır.

  • Ayrıca bebekler ilk 3 aylık süreç içerisinde kendi başlarına yatakda dönemezler, bu nedenle ilk üç ay annelerinin yanında beşikte yatırılmaları gerekmektedir.

  • Bir diğer önemli konuda beşik seçimidir. Beşik imalatında kullanılan boya kansorejen madde içermemelidir.

  • Bebeğin kendi odasında uyuyabilmesi için yaklaşık olarak dokuz aylık olabilmesi gerekmektedir. Bu süreden sonra bebek artık daha büyük bir yatağa geçer, ancak yinede annesinin odasının hemen yanındaki odada kalması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde bebeğinizin gelişiminde uygun olan yarı ortopedik yataklar çok ideal bir seçenek olmaktadır. Ayrıca bebek telsizi kullanmalısınız.

 

Bebeğinizin Yatak, Yorgan ve Yastığı Hakkında

  • Bebekler için üretilen yatak, yorgan ve yastıkları satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özelliklerden bir tanesi antibakteriyel ve antialerjik ürünlerden üretilmiş olmasıdır. Bebeklerin tüm yatak ürünleri 60 derecede düzenli olarak yıkanmalıdırlar. Bu nedenle bebek yatağı seçiminde fermuarlı veya çıkartılabilir pede sahip yataklar tercih edilmelidir. Bebeğiniz için henüz yastık kullanımına ihtiyaç yoktur. Bunun yerine ortopedik yataklarda sırt üstü yatırılmalı ve battaniye veya yorgan yerine sıcak tutacak tulum, uyku tulumu veya benzeri giysiler giydirilmelidir.

  • Bebeğiniz için yastık kullanımı ancak bebeğin yatarken destek alabilmesi için visko yastıklar ile tercih edilebilmektedir. Bunun dışında başının altı için yastığa ihtiyaç yoktur.

 

Yeni doğan Bebek Beşiği Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yenidoğan bebeğiniz için beşik seçiminde korkuluklar çok önemlidir. Korkulukların arasında 6 cm'den fazla boşluk olmamalıdır. Bunun nedeni ise bebeklerin başının bu boşluklara sıkışma ihtimalidir.

  • Ayrıca yenidoğan bebek karyolasının yan kısımlarında yer alan parmaklıkları zorlanmadan alçaltıp yükseltebilmek mümkün olabilmelidir. Ayrıca bebeğinizin parmaklıkları kendi kendine indirmesini engellemek için kilit sistemi bulunmalıdır.

  • Yeni doğan bebeğinize gece boyunca müdahale edeceğiniz için yatağının alçaltılıp yükseltilebilir bir beşik olmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede siz gece bebeğinizle ilgilenirken çok fazla eğilmek zorunda kalmazsınız.

  • Beşiğin tasarımında bebeğe zarar verebilecek keskin köşeler veya kıymık gibi zararlı çıkıntıların olup olmadığına dikkat edin. Bebeğinizin cilt yapısı çok hassas olacağı için kendisine rahatlıkla zarar verebilmektedir.

  • Bebek beşiğinin doğal ahşaptan olması bebeğinizin sağlığı için önemlidir. 

 

Büyüyebilen Beşikleri Tercih Edebilirsiniz;

  • Bebeğinize almış olduğunuz büyüyebilen beşikler belli bir süre geçtikten sonra form değiştirebilir ve bebeğinizin fiziksel gelişimi doğrultusunda ayarlanabilir.

  • Bebeğinizin yatağının yan korkulukları yumuşak uyku setleri ile kaplanmalıdır. Bu sayede bebeğinizin düşerek kendine zarar verme ihtimalide ortadan kalkmış olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.